Wat is ketose en 3 tips om in keto af te vallen

Ketose, op het moment van schrijven zit ik 2 weken van mijn fitness shoot af die ik 22 mei 2020 heb en in overleg met mijn coach hebben we besloten om tot 1 week voor de fitness shoot in ketose te zitten (dus 2 weken in totaal)

Ook zou ketose afvallen makkelijker moeten maken, ik neem je mee in deze fitness blog met mijn ketose tips.

Ik ben overigens niet nieuw met ketose, zie daarvoor mijn ketose experiment waar ik er nog veel dieper op in ga, deze blog is dus wat algemener. Ik heb al mijn ketose ervaring geleerd uit de Keto Revolutie


Inhoudsopgave


Wat is ketose?

Om niet te veel in herhaling te vallen met mijn andere blogs over ketose, ketose is in het kort een stand van het lichaam waar er geen koolhydraten (glucose) als brandstof word gebruikt maar ketonen en vetzuren.

Dit betekend eigenlijk dat je gewoon de vetten aan het verbranden bent, en niet meer afhankelijk bent van koolhydraten en dus ook geen koolhydraat dipjes meer zult ervaren.

Je zult je energie halen uit vetten en deze ook verbranden, de reden dat ik nu 2 weken in ketose zit voor de shoot is omdat ik dan makkelijker kan zakken onder de 9%


Hoe kom je in ketose?

En nu het lastige gedeelte, je zet niet even een knop om in je lichaam. Nee je moet zo goed als al je koolhydraten schappen uit je eetpatroon.

Ben jij een sporter net als ik en sport je tussen de 4 en 6 keer per week, dan kan je maximaal 50 gram koolhydraten eten en alsnog in ketose komen en blijven. Ben jij iemand die nauwelijks beweegt dan mag je maar 20 gram koolhydraten.

Ook ervaren veel mensen de keto griep waarbij je echt “ziek zijn” verschijnselen kan ervaren, je moet tenslotte afkicken van koolhydraten en dat gaat de 1 makkelijker af dan de ander (hier heb ik geluk)


Hierbij mijn tips om ketose en afvallen te combineren.

Energiebalans is altijd leidend, ook in ketose

De eerste tip is eigenlijk een beetje vanzelfsprekend maar lang niet iedereen ziet dat zo. Er bestaat geen magische pil om kilo’s af te vallen.

Je moet er dus ook tijdens ketose voor zorgen dat je meer calorieën verbrand dan dat je binnen krijgt.

Zit je onderhoud op 2000 calorieën en blijf je hier op gewicht, dan zal je ook tijdens de keto manier bijvoorbeeld 1750 calorieën moeten eten om af te vallen, je krijgt alleen wel een andere verbranding en dat is de reden dat veel mensen het keto-dieet doen.

Op deze foto zie je een weegschaal die de energiebalans voorsteld
Energiebalans


Mijn Macro’s als voorbeeld

Ik vind het geven van macro’s altijd enigszins niet goed omdat elk mens anders is, neem ze dus absoluut niet over. Is puur als voorbeeld bedoeld. Ook zit ik nu in ketose voor een fitness shoot en zit ik daardoor in lagere calorieën dan gezond zou zijn.

Momenteel eet ik 1887 calorieën per dag en mijn macro’s zijn: 51 gram koolhydraten (mijn app berekend bruto dus zit altijd lager), 107 gram vet (ongeveer 1.4 gram per kg) en 180 gram eiwitten (ongeveer 2.2 gram per kg)


Let op de hoeveel grammen koolhydraten aan suikers per dag

Koolhydraten bestaan eigenlijk uit bruto en netto calorieën. Als we spreken over netto koolhydraten dan zijn hier de vezels vanaf en dit is ook op toepassing als je in ketose wilt komen.

Op het moment dat we spreken van 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, dan spreken we over netto. Bevat een verpakking dus 3.5 gram koolhydraten en 0.5 gram vezels per 100 gram, dan zit je dus op 3.0 gram netto.

Het zal je trouwens verbazen hoe snel je op die 20 tot 50 gram zit dus je moet je hiervan echt bewust zijn, 1 grote banaan (165 gram) bevat bijvoorbeeld al 30 gram koolhydraten en dan ben je in 1 klap uit ketose.

Je zal veel groene groentes eten, daarnaast bijvoorbeeld spek, kaas en eieren en zalm en kip kunnen ook prima. Ik ervaar deze manier van eten niet als onprettig, er is genoeg vettig eten wat erg lekker is!

Er bestaan overigens ketostix waarover je kan plassen om te zien of je in ketose bent, hier zit ik zo laag in koolhydraten dat testen niet nodig is.


Minder koolhydraten is niet altijd beter!

Mocht je in ketose willen komen en dit op lange termijn willen volhouden (ik ken mensen die al jaren in ketose zitten), dan moet je eigenlijk ontdekken hoeveel koolhydraten jij maximaal kan eten om toch in ketose te blijven.

De reden dat ik dit zeg is omdat je op die manier het beste voor je lichaam zorgen en zo bijvoorbeeld ook extra vitamine uit fruit zou kunnen eten.

Er is dus ook geen standaard voor elk soort mens, elk mens is anders en iedereen sport ook anders. Onderstaand is een indicatie

  • 4 tot 6 keer per week sporten, dan zou je tegen de 50 gram koolhydraten mogen eten
  • Sport je maar een paar keer per week, dan zit je tegen de 20 gram koolhydraten.
Op deze foto zie je iemand die aan het sporten is.
Meer bewegen = meer koolhydraten

Enkele ketose maaltijden als voorbeeld

De mogelijkheden zijn echt eindeloos op het gebied van koken op het gebied van ketose dus mijn voorbeelden (van deze 2 weken) zijn eigenlijk veel te simpel, maar puur als voorbeeld dat het echt geen straf is!

200 gram roerbakgroente
4 eieren
1 plakje 48+ jonge kaas

250 gram Kvarg Stracciatella
50 gram blauwe bessen
55 gram 48+ jonge kaas

Op deze foto zie je een ketose maaltijd voor het sporten
Maaltijd voor het sporten
Op deze foto zie je een ketose maaltijd voor het slapen gaan.
Maaltijd voor het slapen

Mijn ketose conclusie

Mocht je ook de keto manier willen ervaren, luister dan vooral goed naar je lichaam, je zult echt enkele dagen nodig hebben om te wennen aan de hoeveelheid minder koolhydraten en je zou zelfs de keto griep kunnen krijgen waarbij je echt verschijnselen kan krijgen van goed ziek zijn.

Doe dit dus ook niet zo maar maar bereid je er goed op voor.

Ik heb zelf weinig nadelen ervaren, sporten gaat eigenlijk prima op vetten en heb nog steeds sommige oefeningen kunnen verhogen, daarnaast ben ik inderdaad een stuk droger geworden (ook vocht wat je niet meer vast houd) en vind het ook fijn dat je totaal niet afhankelijk bent van koolhydraten en uiteindelijk zelfs juist meer energie krijgt.

Mocht je willen afvallen, dan is dit zeker geen magische pil, je kan er wel veel van leren doordat je er een andere verbranding van krijgt en zeker ook resultaten mee bereiken, uiteindelijk is het alsnog hart werken en de discipline hebben om door te gaan!.

Hopelijk heb ik je in deze fitness blog een kijkje kunnen geven van het in ketose zijn.


Wil je ook in ketose en de voordelen ervaren?

Wil je net als ik ook ervaren wat het is om in ketose te komen, mocht het antwoord ja zijn dan raad ik je aan mijn Keto Revolutie Review te lezen.

Hier krijg je alle informatie om in ketose te komen en ook intermittent fasting word uitgebreid besproken!

Print Friendly, PDF & Email
Volg Marc

Plaats een reactie